Ajatuksia ihmisen mielestä

Ihmisen mieli. Riitta Hari ym.Ihmisen mieli -kirja (Riitta Hari ym. Gaudeamus, 2015) tarttuu vaikeasti kuvattavaan asiaan, mielen toimintaan. Teoksen taustana on kaksivuotinen Mieli-forum, joka kokosi sata tutkijaa pohtimaan mielen arvoitusta. Luontevasti kirjoitettuna ja helppolukuisena kirja avaa mielen käsitettä ja yhdistelee jo aiemmin tietämiämme asioita uudella tavalla.

Mielen toiminta on meille tuttua omakohtaisesta kokemuksesta, mutta miten sitä osaisi kuvata. Mieli on ikään kuin liian lähellä, jotta sitä voisi käsittää. Eräs kirjoittajista toteaa: ”Mieli on pääni sisällä oleva jokin, joka ajattelee, tuntee ja tekee minusta minut. Se asuu minussa, käyttää aivojani ja on tullut maailmaan syntyessäni”.

Sanana mieli tarkoittaa järkeä ja ajattelua, mutta myös mielialaa ja haluamista. Kirjassa puhutaan mielestä ryppäänä erilaisia toimintoja: havaintoja, päätöksentekoa, kokemuksia, tunteita, kuvittelua, toivomista, tahtomista, kuvittelemista. Tunteet ovat esimerkki mielen, aivojen ja kehon saumattomasta yhteispelistä. Kirja kertoo: mieli on koko ajan muuttuva, dynaaminen prosessi.

Ihmisen mieli kuvastuu suhteina aivojen, kehon, ulkoisen maailman ja muiden ihmisten välillä. Siten mieli rakentuu aina uudestaan sen mukaan, millaisten asioiden kanssa ollaan kosketuksissa. Ajattelu ei synny tyhjiössä, vaan ympäristön tarjoamat vihjeet ja ärsykkeet ovat ajatusten ja toimintojen laukaisijoita. Mieli on ikään kuin toimintasilmukka, jossa aistit ja teot ovat jatkuvassa yhteydessä.

Kirjassa todetaan: mieltä ei voi eikä tarvitse paikantaa mihinkään. Mielen ja aivojen välille ei voi laittaa yhtäläisyysmerkkiä; se ei sijaitse aivoissa, vaikka aivotoiminnat ovatkin osa mieltä. Se ei ole myöskään aivoista riippumaton henki tai sielu. Aivot tarjoavat mielelle”käyttöalustan”, joka muokkautuu fyysisen kehityksen ja sosiaalisen vuorovaikutuksen aikana.

Terveen mielen tunnusmerkkeinä ovat aktiivisuus, kyky sopeutua muutoksiin, tehdä työtä, hyväksyä erilaisuutta, nauttia elämästä ja tuntea myönteisiä tunteita muita kohtaan. Terveeseen mieleen liittyy myös kokemus, että oma minuus on ehjä kokonaisuus, jolla on jatkuvuus. Me osaamme myös spontaanisti jäsentää muiden toimintaa, eli lukea toisten mieltä, mikä mahdollistaa ennakoinnin ja yhteistoiminnan.

Ajatuksia Ihmisen mieli -kirjasta kokosi Eila Kallio.

Riitta Hari ym.: Ihmisen mieli