Kun katseet kohtaavat – Elämys

Kun katseet kohtaavat -teeman elämysosio sisältää mielenkiintoisia valokuvaprojekteja, joissa paneudutaan kuvan ja sisäisen kokemuksen vuoropuheluun. Musiikkielämyksissä katseen taika ja koskettavuus tulee hyvin esiin sanoituksissa.

Leena Louhivaara: Saa katsoa – näyttely (2008) ja Saa katsoa – kirja, Lurra Editions, Helsinki (2009).
Valokuvateos syövän ilmenemisestä 12 naisen ja yhden miehen elämässä.
http://www.omakuvaminakuva.fi/sivut/saa_katsoa/

Leena Louhivaara & Maarit Hedman: Katseen takana näyttely (2011) ja Katseen takana -kirja (2012).
Kuvataiteilija Maarit Hedmanin ja valokuvaaja Leena Louhivaaran Katseen takana –näyttelyssä kohtaavat maalaus ja valokuva – sekä näkönsä menettäneen ja näkevän henkilön kokemus.
Leena Louhivaara on valokuvannut Maarit Hedmania studiossa ja luonnossa eri vuodenaikoina, ja Maarit Hedman on maalannut taulunsa kuvauspaikkojen ja kuvaushetkien herättämien tunnelmien pohjalta. Kummankin teoksissa limittyvät realismi ja ihmisen sisäinen kokemus.
http://www.omakuvaminakuva.fi/sivut/katseen_takana/

Leena Louhivaara: Omakuva – sata vuotta suomalaisena 2017 – näyttely. (2017).
Omakuva – sata vuotta suomalaisena 2017 -hanke syntyi elämänarvojen miettimisestä: mikä on arvokasta ja tärkeää elämässämme?
Mitä ikäihmiset – lähes sata vuotta suomalaisina eläneet – haluavat ja voivat kertoa elämästään muille? Miten valokuvien avulla voisi nostaa esiin tarinoita, muistoja ja elämänarvoja ja innostaa ihmiset luovaan työskentelyyn yhdessä toisten kanssa?
http://www.omakuvaminakuva.fi/koulutus/11

Miina Savolainen: Voimauttava valokuva.
Menetelmässä käytetään valokuvaustilannetta, omakuvia, albumikuvia ja arjen teemojen tavoitteellista valokuvaamista välineinä ihmissuhteiden lähentämiseen, vuorovaikutuksen parantamiseen, hajanaisten, tunnepitoisten ja abstraktien asioiden selkeyttämiseen sekä oman minän tai yhteisön toiminnan tutkimiseen ja reflektointiin. Voimauttavan valokuvan perusidea on yksinkertainen: valokuvaamisen ja samalla hoidollisen, ammatillisen suhteen dynamiikka käännetään päälaelleen. Sen sijaan, että kuvaaja päättää, miten hän näkee kuvaamansa ihmisen, kuvassa oleva ihminen on päähenkilö, joka määrittelee, miten häntä saa katsoa.
http://www.voimauttavavalokuva.net/index.htm

Karin Mariolan artikkeli Ylen Akuutti: Voimauttava valokuva – matka kohti omaa hyväksyvää katsetta. 22.11.2011.
Omakuvien avulla menetelmässä tutkitaan omaa identiteettiä, rooleja sekä opetellaan katsomaan omaa itseään lempeämmin. Omakuva tavoittaa paljon enemmän kuin ulkoisen ulkonäön tai pinnan. Ihminen näkee kuvassa sen, kuinka hän katsoo itseään.
https://yle.fi/aihe/artikkeli/2011/11/22/voimauttava-valokuva-matka-kohti-omaa-hyvaksyvaa-katsetta

Joona Taipale: Tove Janssonin ”Näkymätön lapsi” ja sosiaalinen peilaaminen. Psykoterapia (2016), 35(1).
Kertomuksia mielikuvituksen ja tunteiden voimasta – ja siitä, kuinka tärkeää on löytää oma itsensä ja tulla nähdyksi ja hyväksytyksi sellaisena kuin on. Nuuskamuikkusen uusi kevätlaulu liikehtii jo hänen hattunsa alla. Pienelle homssulle kummitusvaunut ovat yhtä todelliset kuin potkulauta. Rouva Vilijonkan elämää rajoittaa usko onnettomuuksiin. Perheen luo muuttaa näkymätön lapsi, Muumipappa lähtee hattivattien matkaan ja Nipsu luopuu leikkikoirastaan Sedrikistä.
http://www.psykoterapia-lehti.fi/tekstit/taipale116.pdf

Anna Eriksson: Kun katsoit minuun.
https://www.youtube.com/watch?v=3w2DgOxWGAg

Tapani Kansa: Akselin ja Elinan häävalssi.
https://www.youtube.com/watch?v=3IA8MBbSgc4

Annikki Tähti: On katseessa äidin.
https://www.youtube.com/watch?v=lWYpavEMRAk

Juice Leskinen ja Mikko Alatalo: Viidestoista yö.
https://www.youtube.com/watch?v=RQ2En2B2uVg