Terveydenhuollon psykologit ry järjesti Helsingissä 21.11.2006 Muisti, muistot, muistelu -teemaan liittyvän keskusteluillan. Tilaisuudessa pohdittiin muistamisen ja unohtamisen merkitystä aiheeseen perehtyneiden asiantuntijoiden alustusten pohjalta.

Koulutuspsykoterapeutti, PsL, neuropsykologian erikoispsykologi Ritva Laaksonen kuvasi puheenvuorossaan, kuinka hermoverkkopiirit yhdistävät nykyhetkestä saadun tiedon aiemmin tallennettuihin muistoihin ja muistelmiin. Erityisesti Ritva Laaksonen painotti muistin kiinteätä yhteyttä tunteisiin.
Ritva Laaksosen alustus (PDF)

Työnohjaaja, FM, psykiatrian erikoissairaanhoitaja Riitta Mönkäre tarkasteli muistelemista ja sen merkitystä kaunokirjallisuuden ja perinteen tallentamisen näkökulmista. Muisteleminen ei tapahdu koskaan tyhjiössä, vaan siihen vaikuttavat sekä läsnä olevat kuulijat että kuvitellut lukijat.
Riitta Mönkäreen puheenvuoro (PDF)

Puheenvuorojen jälkeen tilaisuuden osallistujien ja alustajien kesken käytiin keskustelua elämäntilanteiden merkityksestä muistamiselle, erilaisista muistihäiriöistä ja niiden vaikutuksesta ihmisen toimintaan, muistin ylläpitämisestä sekä surun ja menetyksen vaikutuksesta muistamiseen.

Leena Korppoo 2006
Ajankohtaista
 

VUODEN TEEMA 2014
Miehen mieli

Lue lisää

Miehen mieli - kokemuksia väkivaltaa käyttäneiden miesten maailmasta
Referaatti (PDF)

Boyhood-elokuva
Kooste (PDF)