KIRJALLISUUS

Hannu Väisänen: Vanikan palat. Toiset kengät. Kuperat ja koverat.
Otava, 2004, 2007,2010.
Trilogian aloittavassa esikoisromaanissa Vanikan palat keskitytään Anteroon, oululaispoikaan, joka on tunnistettavissa Väisäsen alter egoksi ja taiteilijan omakuvaksi nuoruusvuosilta. Antero kasvaa lapsuuttaan kasarmin varjossa 1950- ja 1960-luvuilla. Vanikan palat kattaa Anteron ikävuodet kymmenen-yhdentoista vuoden kieppeille ja Toiset kengät siitä eteenpäin puberteettiin, teini-ikään ja aikuisuuden kynnykselle, aina 17-vuotiaaksi asti. Väisäsen trilogian täydentävä Kuperat ja koverat kuvaa Anteron itsenäistymistä ja aikuistumista, seksuaalisen toiseutensa tiedostamista ja kypsymistä taiteilijaksi.
http://www.otava.fi/kirjailijat/hannu_vaisanen/

Karl Ove Knausgård: Kirjasarja Taisteluni.
Like, 2011, 2012, 2013.
Taisteluni-sarjan Ensimmäinen kirja on syvästi henkilökohtainen, lumoava tilinteko vaikeasta isäsuhteesta, perheen hajoamisesta ja alkoholismista. Se on myös mustan huumorin sävyttämä, ristiriitojen läpäisemä tunnustusromaani teinipojan rakkaudenkaipuusta, seksuaalisuuden heräämisestä, populaarimusiikista ja sen kannattelemista kuumeisista unelmista. Sarjan Toinen kirja alkaa vuodesta 2008, jolloin kertoja elää elämänsä hektisimpiä ruuhkavuosia perhe-elämän ja kirjailijanuran risteyksessä. Kolmas kirja kertoo lapsuudesta. Se on lumoavan tarkkanäköinen romaani 70-luvun etelänorjalaisesta pikkukylästä, jossa kertojan lapsuudenpäivät kuluvat musiikin, jalkapallon ja ystävien parissa. Syvästi henkilökohtainen kertomus kasvaa dramaattisiin ulottuvuuksiin, kun Knausgård kuvaa lapsuuttaan despoottimaisen isän kurissa ja nuhteessa.
http://fi.wikipedia.org/wiki/Karl_Ove_Knausg%C3%A5rd

Ville Kivimäki: Murtuneet mielet.
WSOY, 2013.
Tieto-Finlandia-palkinnon voittanut teos purkaa rohkeasti sankaruuden ylle sälytettyjä myyttejä sekä sukupolvia vaivanneita kansallisia traumoja. Aseiden vaiettua moni veteraani heräsi öisiin painajaisiinsa. Mitä he olivat saaneet kärsiä? Kuinka mielenterveys oli mahdollista säilyttää tilanteissa, joissa sietokyvyn rajat tulivat vastaan? Mitä tapahtui, kun tuo raja ylittyi?
Sotiemme vaiheet tunnetaan jo lähes perin pohjin, mutta sodan tunnehistorian kartoitustyö on yhä kesken. Tärkeän tutkimusalueen merkkipaaluksi muodostuva Murtuneet mielet purkaa rohkeasti sankaruuden ylle sälytettyjä myyttejä sekä sukupolvia vaivanneita kansallisia traumoja. Ville Kivimäki kartoittaa teoksessa rintamamiesten psyykkisen kestämisen ja murtumisen syitä ja vaihtelua toisen maailmansodan eri vaiheissa.
http://www.wsoy.fi/kirjat/-/product/no/9789510374665

Frans Emil Sillanpää: Miehen tie.
Otava, 1932.
Kirjailija kertoilee muutamia tapauksia kotipitäjästään ja kuvaa eräitä henkilöitä. Päähenkilö on Ahrolan isäntä, Paavo, jonka elämästä esitellään joitakin kohtia siihen aikaan kun Paavo varttui mieheksi sekä vielä noin kolmen vuoden ajalta ensimmäisen naimisiinmenon jälkeen.
http://www.kirjasampo.fi/fi/kulsa/saha3%253Au867780cd-c913-4169-8cd7-d3ed26dd6ff4

Jari Sinkkonen: Elämäni poikana.
WSOY, 2005.
Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen tunnetaan lukuisista inhimillisellä otteella kirjoitetuista teoksistaan, joiden teemoina ovat olleet lasten kasvun ja kehityksen vaiheet. Elämäni poikana on puheenvuoro poikien puolesta uudenlaisesa maailmassa. Jari Sinkkonen käsittelee pojaksi kasvamista ja poikana olemista. Hän etsii ymmärrystä ja herkkyyttä, joiden katoamisen seurauksena lasta kohdellaan manipulatiivisesti – hänen ominaislaatuaan ja autonomiaansa kunnioittamatta.
https://kirja.elisa.fi/ekirja/elamani-poikana

Jari Sinkkonen: Isäksi ensi kertaa.
WSOY, 2012.
Isäksi tuleminen ei ole mikään itsestäänselvä suoritus, vaikka siihen olisi oikeinkin asennoitunut. Lapsen myötä moni asia muuttuu niin miehen arvomaailmassa, ekonomiassa, parisuhteen työnjaossa kuin itsekeskeisyyteen oppineessa omakuvassakin.Isäksi ensi kertaa sisältää 26-45-vuotiaiden miesten haastatteluja ennen ja jälkeen isäksi tulon. Esimerkkihenkilöiden kautta käsitellään mm. elämänvaiheeseen liittyviä huolenaiheita, suhdetta omiin vanhempiin ja tulevan lapsen sukupuoleen asetettuja mielikuvia.
http://www.wsoy.fi/kirjat/-/product/no/9789510391976

John Irving: Minä olen monta.
Tammi, 2013.
John Irvingin uskaliain ja kunnianhimoisin romaani on puhdasverinen tragikomedia, joka palaa rakastetun Garpin maailman teemoihin – vuosikymmeniä viisaampana. Tuiman katseen tuttu pilke saa aavistelemaan, että tie helvettiin on mitä luultavimmin moraalisella ylenkatseella kivetty.
http://www.tammi.fi/kirjat/-/product/no/9789513170929

Mikael Sallinen ja Marjo Kokkonen: Tunne mies, tunne nainen. Ymmärrä tunne-elämän erilaisuutta.
Kirjapaja, 2013.
Miehet eivät puhu eivätkä pussaa, ja naiset ovat joko hysteerisiä tai nalkuttavat. Yleistyksiä, kyllä. Miesten ja naisten tunne-elämässä kuitenkin on eroja. Tämä kirja kertoo, millaisia ja miksi. Miten ihmeessä edes kykenemme tulemaan toimeen keskenämme? Onneksi tunteilla on aina järkensäkin: tunneäly. Kun sitä kehittää, paranevat sekä ihmissuhteet että terveys ja muukin elämänlaatu. Tunne mies, tunne nainen tarjoaa ymmärrystä ja suvaitsevaisuutta niille, jotka ovat kiinnostuneita niin oman kuin vastakkaisen sukupuolenkin tunne-elämästä.
http://www.kirjapaja.fi/tuotteet/2310-tunne-mies-tunne-nainen

Juha Jämsä ja Susa Kalliomaa (toim.): Isyyden kielletyt tunteet.
Väestöliitto, 2010.
Kirja kertoo suomalaisten isien tunnemaailmasta. Kirjassa kerrotaan niistä herkistä ja kipeistäkin tunteista, joita isyyteen liittyy. Kirja on tarkoitettu niin isille, äideille kuin lapsiperhetyötä tekeville ammattilaisille. Isyyden kielletyt tunteet -kirja kertoo suomalaisista isistä. Kirja on syntynyt tarpeesta kuulla ja ymmärtää isien kokemia kielteisiä tunteita. Kielteiset tunteet ovat myös osa ihmisyyttä onnellisuuden tunteiden tavoin. Tämä kirja antaa tukea ja opastusta vaikeidenkin tunteiden käsittelyssä.
http://www.vaestoliitto.fi/nettikauppa/vanhemmuus/
?num=773690&upotusURI=&x198862=Select/Card

Jouko Huttunen: Isänä olemisen uudet suunnat.
PS-kustannus, 2001.
Isänä olemisesta on tullut monille hellittämätön haaste, kipeä ongelma tai jopa toivoton tehtävä. Suomen johtava isyystutkija ja viiden lapsen isä Jouko Huttunen pohtii kirjassaan isänä olemista, isän oikeuksia ja velvollisuuksia ja herättelee keskustelu erityisesti hoivaavasta isyydestä. Ajantasaisuudessaan ja kattavuudessaan kirja soveltuu oppikirjaksi, mutta yhtä hyvin se käy kaikille isille ja äideille vanhempien välisen keskustelun avaajaksi.
http://www.adlibris.com/fi/product.aspx?isbn=952451026X

Kaija Maria Junkkari ja Lari Junkkari: Mieheksi joka olet.
Kirjapaja, 2004.
Kirja on koottu suomalaisten, eri-ikäisten miesten haastattelujen pohjalta. Se perustuu lisäksi kirjoittajien ammatti- ja elämänkokemukseen sekä tutkimustyöhön. Junkkarit käsittelevät miehen elämänkaarta eri ikävaiheineen, miehen identiteetin muodostumista ja hänen suhdettaan toisiin ihmisiin, erityisesti isään mutta myös äitiin ja muihin elämänsä naisiin.
http://www.kirjapaja.fi/tuotteet/238-mieheksi-joka-olet

Tomi Kontio: Miten puhua miehelle.
Kirjapaja, 2005.
Kirja koostuu sarjasta kohtauksia, joita sattuu kirjan kertojalle Tomi Kontiolle, miehelle, isälle, runoilijalle, ihmiselle. Todenmakuisten ja osittain tosienkin kertomusten pohjalta selvitellään miehen ja naisen kielellistä vuorovaikutusta. Tavoittaako mies naisen, nainen miehen, ihminen ihmisen puheen välityksellä?
http://www.kirjasampo.fi/fi/kulsa/kauno%253Aateos_29632

Vesa Manninen : Pojan polku, isän tie.
Kirjayhtymä, 1991.
Psykoanalyyttisiä tutkielmia pojan kasvusta, isän merkityksestä ja miehen tavoitteista.

Vesa Manninen: Vyötä kupeesi kuin mies: sielullisten selviytymisyritysten psykoanalyyttista seurantaa.
Kirjayhtymä, 1996.

ELOKUVA

Boyhood on Richard Linklaterin uutuuselokuva, elämänmakuinen kasvutarina, joka seuraa Masonin (Ellar Coltrane) varttumista pojasta nuoreksi mieheksi. Ajan kulun voi aistia valkokankaalla ainutlaatuisella tavalla, sillä elokuvaa on kuvattu 12 vuoden ajan (2002-2013) samojen näyttelijöiden kanssa. Boyhood seuraa Masonin elämän käännekohtia yli vuosikymmenen ajan. Poikavuosiin jättävät jälkensä niin vanhemmat, vanhempien uudet puolisot, tytöt, opettajat, pomot, vaaranpaikat, intohimot kuin luovat pyrkimyksetkin. Kaiken keskellä Masonin on löydettävä oma tiensä itse.

http://www.finnkino.fi/Event/300362/?TheatreArea=1014

Laulu koti-ikävästä on Mika Ronkaisen ohjaama dokumenttielokuva, joka kertoo tarinan isän ja pojan automatkasta Oulusta Göteborgiin. Ronkainen voitti elokuvallaan parhaan pohjoismaisen dokumenttielokuvan palkinnon Göteborgin kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla helmikuussa 2013.
http://fi.wikipedia.org/wiki/Laulu_koti-ik%C3%A4v%C3%A4st%C3%A4

Miesten vuoro on Joonas Berghällin ja Mika Hotakaisen ohjaama dokumenttielokuva suomalaisesta saunasta ja miehestä. Elokuva seuraa saunovia miesryhmiä eri puolilla Suomea. Etualalla ovat heidän avautumisensa ja keskustelunsa tärkeistä ja raskaista aiheista kuten isäksi tulemisesta, läheiQsten kuolemasta ja vankilakokemuksista.
http://fi.wikipedia.org/wiki/Miesten_vuoro

Tie pohjoiseen on Mika Kaurismäen ohjaama ja käsikirjoittama road movie -tyylinen elokuva, joka tuli ensi-iltaan 24. elokuuta 2012. Elokuva kertoo isästä, joka pitkän ajan kuluttua tapaa poikansa. He tekevät pitkän reissun kohti pohjoista. Matkan aikana isä ja poika puhuvat menneisyydestään ja tulevaisuudestaan sekä tapaavat erilaisia ihmisiä.
http://fi.wikipedia.org/wiki/Tie_pohjoiseen

Miehen tie on suomalainen draamaelokuva vuodelta 1940 ja perustuu F. E. Sillanpään romaaniin Miehen tie (1932). Elokuva jäi talvisodassa kaatuneelta ohjaajalta Nyrki Tapiovaaralta kesken. Elokuvaa pidetään puutteistaankin huolimatta mestariteoksena.
http://fi.wikipedia.org/wiki/Miehen_tie

Visa Koiso-Kanttila: Trilogia Isältä pojalle (2004), Talvinen Matka (2007) ja Miehen kuva (2010).
Elokuvissaan Isältä pojalle, Talvinen Matka ja Miehen kuva Visa Koiso-Kanttila tekee tunnerikkaan matkan perheen ytimeen - isien ja poikien keskinäisiin suhteisiin ja sukupolvien välisiin ristiriitoihin. Ohjaajan henkilökohtainen ote aiheeseen avaa uusia näkökulmia myös perinteiseen dokumenttielokuvaan.
http://www.elokuvakontakti.fi/site/?lan=1&page_id= 10&dvd_id=99&from=dvd&tab=uutuudet

VIDEOITA YLEN ELÄVÄSSÄ ARKISTOSSA

Ajankohtaista
 

VUODEN TEEMA 2014
Miehen mieli

Lue lisää

Miehen mieli - kokemuksia väkivaltaa käyttäneiden miesten maailmasta
Referaatti (PDF)

Boyhood-elokuva
Kooste (PDF)