TUTKIMUS

Elina Haavio-Mannila, Karoliina Majamaa, Antti Tanskanen, Hans Hämäläinen, Antti Karisto, Anna Rotkirch, JP Roos: Sukupolvien ketju. Suuret ikäluokat ja sukupolvien välinen vuorovaikutus Suomessa. Sosiaali- ja terveysturvan tutkimuksia, 107, 2009.
Tutkimuksessa selvitetään sukulaisten välistä vuorovaikutusta sekä avunantoa suomalaisissa perheissä ja suvuissa. Tutkimuskohteena on kolme perhesukupolvea: suuret ikäluokat, heidän aikuiset lapsensa ja vanhempansa, joista on kerätty laaja postikysely-, lomakehaastattelu- ja teemahaastatteluaineisto. Tutkimustulokset osoittavat, että sukulaisapu on tärkeä tekijä ihmisten välisessä vuorovaikutuksessa. Ihmiset ovat eniten yhteydessä biologisiin sukulaisiinsa, auttavat heitä eniten ja saavat heiltä eniten apua. Keskeinen tulos onkin se, että suuret ikäluokat antavat apua enemmän lapsilleen kuin vanhemmilleen.
https://helda.helsinki.fi

Väestöliitto: Isovanhemmuus ja sukupolvien välinen auttaminen. Sukupolvien ketju (GENTRANS).
Väestöntutkimuslaitos osallistuu Helsingin yliopiston yhteiskuntapolitiikan oppiaineen johtamaan tutkimushankkeeseen, joka tutkii perhesukupolvien välistä avunantoa. Tutkimuksen kohteina ovat vuosina 1945–1950 syntyneiden suurten ikäluokkien edustajat ja heidän lapsensa. Ensimmäinen kysely tehtiin vuonna 2007 ja toisen kierroksen kysely vuonna 2012. Sukupolvien ketju -tutkimus kytkeytyy laajaan eurooppalaiseen tutkimukseen, jossa vertaillaan eri maiden auttamiskulttuureja.
http://blogs.helsinki.fi/gentrans/
http://www.vaestoliitto.fi

Väestöliitto: Farkkumummoja ja pehmovaareja – uusia ikkunoita isovanhemmuuteen. Toim. Stina Fågel, Anna Rotkirch ja Ismo Söderling. Väestöliitto 2010.
Väestöliiton tutkijat ovat keränneet vuonna 2009 189 kirjoitusta suomalaisesta isovanhemmuudesta ennen ja nyt. Kirja tarjoaa syvällisempää ymmärrystä isovanhemmuuden kokemiseen ja isovanhempien merkitykseen tuen, turvan ja rakkauden antajina niin nykyisille ja tuleville isovanhemmille kuin kaikille, joita sukupolvien väliset perhesuhteet kiinnostavat.
http://www.vaestoliitto.fi

Mirkka Danielsbacka: Perhe, asenteet ja auttaminen. Näkökulmia perhesukupolvien väliseen vuorovaikutukseen. 2010. Pro gradu. Helsingin yliopisto, Sosiaalitieteiden laitos.
Mirkka Danielsbacka tarkastelee tutkimuksessaan perhesukupolvien välistä vuorovaikutusta ja evoluutioteorian soveltamista perhetutkimuksessa. Tutkimuksen pääkysymyksenä on: Mitkä tekijät ovat yhteydessä perhesukupolvien välillä annettuun apuun nyky-Euroopassa? Alakymyksinä ovat: Millaisia suomalaisten auttamisasenteet ovat? Kenen lapsenlapsiin eurooppalaiset isovanhemmat investoivat? Miten sosiologista ja evoluutiopsykologista perhetutkimusta voi yhdistää? Suuret ikäluokat mieltävät kaikkien kolmen avun muodon kohdalla vastuun ensisijaisesti yhteiskunnalle tai sekä perheelle että yhteiskunnalle. Pääasiassa tai yksinomaan perheen vastuuksi vanhusten auttamisen ja tukemisen mieltää hyvin harva. Valtaosa suurista ikäluokista ei miellä pienten lasten hoitamista isovanhempien velvollisuudeksi, mutta he antavat silti paljon satunnaista lastenhoitoapua.

Antti Tanskanen & Mirkka Danielsbacka (2009). Janus 17 (1): 20–35.
Perheen vai yhteiskunnan vastuu? Suurten ikäluokkien auttamisasenteiden tarkastelua. Tutkimuksen perusteella voidaan sanoa, että suuret ikäluokat mieltävät vanhusten taloudellisen tukemisen selkeimmin yhteiskunnan vastuuksi ja käytännön auttamisen sekä yhteiskunnan että perheen vastuuksi, Hoivan kohdalla näkemykset jakautuvat tasaisemmin.
Lue lisää (PDF)

Sukupolvet verkoksi –hanke
Hankkeessa kehitettiin ehkäisevän lastensuojelun työvälineeksi sukupolvien välisen mentoroinnin malli. Päämääränä oli aikaansaada muuttuneisiin yhteiskunnallisiin ja yhteisöllisiin suhteisiin sopiva, uudenlainen sukupolvien välisen vuorovaikutuksen malli. Hankkeessa vapaaehtoiset aikuiset toimivat eri-ikäisten lasten ja nuorten ystävinä ja ohjaajina eli mentoreina, periaatteina vastavuoroisuus sekä yhteistyö lasten vanhempien kanssa. Toiminta oli kaikille avointa ja ensisijaisesti aikuinen-lapsi –paritoimintaa, mutta hankkeessa järjestettiin myös säännöllisin väliajoin kaikille osallistujille yhteisiä tapahtumia ja tapaamisia.
http://www.koskeverkko.fi
http://www.koskeverkko.fi

J.P.Roos: Sukupolvet. Teoriaa ja empiriaa … Luentosarjan diat kevätlukukausi 2004. Valtiotieteellinen tiedekunta, Helsingin yliopisto.
http://www.mv.helsinki.fi

Matti Alestalo: Rakennemuutokset ja sukupolvet. Esitelmä seminaarissa Työeläkepäivä 2006. Seminaari III: Sukupolvien edut ja velvollisuudet.
Kun yhteiskunta ei muutu, ei synny kokemuksellisia sukupolvia, historiallisia ja sosiaalisia yksiköitä. Kun yhteiskunta muuttuu nopeasti, syntyneet yksiköt eivät kata koko laajaa sukupolvea.
www.julkari.fi

Rebecca Piekkari ja Janne Tienari: Johtaminen, uudet sukupolvet ja tulevaisuus. Luentodiat, Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu 28.9.2011.
Lue lisää (PDF)

Tontti, Sari: Isoäitien ja lastenlasten välisen yhteydenpidon haasteita ja esteitä.
Pro gradu 2011. Kasvatustieteet. Käyttäytymistieteiden laitos. Helsinki. Tutkimuksessa todettiin, että isoäitien ja lastenlasten välisen yhteydenpidon haasteita ja esteitä olivat maantieteellinen etäisyys ja perhesukupolvien väliset ristiriidat sekä isoäidin ja lapsenlapsen erilaiset elämäntilanteet.
Lue lisää (PDF)

Pia Nuora: Sukupolvet kohtaavat.
Ikääntyneiden kokemuksia sukupolvien välisestä yhteistoiminnasta sekä sen merkityksestä heidän toimintakykynsä tukijan ja ylläpitäjänä. Pro gradu 2001. Diakonia- ammattikorkeakoulu. Pieksämäen yksikkö.
Lue lisää (PDF)

Julia Forsblom: Sukupolvien välinen vuorovaikutus Kohtaamisia kotikulmilla –hankkeessa.
Opinnäytetyö. Diakonia-ammattikorkeakoulu. DIAK-Etelä, Järvenpää. 2012
https://publications.theseus.fi

Elämänkulku ja ikäpolvet –hanke tutkii ikäpolvikysymyksiä sekä http://www.ikapolvet.fi

Marja Saarenheimo: Kiinni elämässä – osallisuus ja ikäpolvien vuorovaikutus hyvän vanhenemisen eväinä.
Luentodiat. Vanhustyön keskusliitto. Elämänkulku ja ikäpolvet -hanke.
Lue lisää (PDF)

Suomen Mielenterveysseura ja Anna Vilhula: Sosiaalinen perimä. Ylisukupolviset kohtalot tutkimuskirjallisuuden valossa.
Lue lisää (PDF)
Ajankohtaista
 

VUODEN TEEMA 2014
Miehen mieli

Lue lisää

Miehen mieli - kokemuksia väkivaltaa käyttäneiden miesten maailmasta
Referaatti (PDF)

Boyhood-elokuva
Kooste (PDF)