KIRJALLISUUS

Merete Mazzarella: Illalla pelataan Afrikan tähteä.
Tammi, 2008.
Kirja on lähikuva globaalista maailmasta, jossa lapsenlapset kasvavat monen kulttuurin ja perheen risteyskohdassa. Se on paitsi rikastuttavaa myös kuluttavaa. Kirjoittaessaan Mazzarella ymmärtää, että hän kaipaa lujia juuria ja paikkaa, johon kuulua, jossa olla kotona. Juuri taustan ja juuret hän haluaa antaa myös lapsenlapsilleen. Rohkea puheenvuoro perhesuhteista: isoäideistä ja lapsenlapsista, anopeista ja miniöistä, juurettomuudesta ja juurista.

Eeva Kilpi: Kuolinsiivous.
WSOY, 2012.
Jokapäiväiset havainnot ja muistot tiivistyvät vanhenemisen filosofiseksi vuosikalenteriksi. Vangitseva kokoelma aforismeja ja runoja vuosilta 1984–2011.

Lassi Nummi: Isoisän runot ja muita.
Otava, 1999.
Isovanhemmuuden kokemuksia ja elämyksiä.

Hannu Mäkelä: Äiti.
Otava, 1999.

Anja Snellman: Ihon aika.
WSOY, 1993.

Sirpa Kähkönen: Kuopio-sarja: Mustat morsiamet 1998, Rautayöt 2002, Jään ja tulen kevät 2004, Lakanasiivet 2007, Neidonkenkä 2009.
Otava.

Laura Honkasalo: Sinun lapsesi eivät ole sinun.
Gummerus, 2002.
Nostalginen ja kipeä esikoisromaani taistolaisesta lapsuudesta. Romaani tarkastelee 1970-luvun politisoitumista uudesta näkökulmasta.

ELOKUVA

Laulu koti-ikävästä on Mika Ronkaisen ohjaama dokumenttielokuva, joka kertoo tarinan isän ja pojan automatkasta Oulusta Göteborgiin. Ronkainen voitti elokuvallaan parhaan pohjoismaisen dokumenttielokuvan palkinnon Göteborgin kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla helmikuussa 2013.
http://fi.wikipedia.org

Kaarle Stewenin ohjelma: Näkemyksiä sukupolvien välisestä vihasta.
Ohjelma lähtee liikkeelle yksilötasolta ja etenee pohtimaan kulttuurikehityksen syntyjä syviä. 1960-luvun alussa alettiin meilläkin huolestua käsitteestä "generation gap". Isien ja poikien ristiriidat laajenivat nuorten radikaalien ja vanhojen konservatiivien kulttuurikonfliktiksi.
http://yle.fi/elavaarkisto

Kylli-täti ja Juice pohtivat vanhuuden olemusta
http://yle.fi/elavaarkisto

KUVATAIDE

Sweet n´ Rotten – Jarmo Mäkilän ja Rauha Mäkilän jaettu maailma Keravan taidemuseossa 22.3.–26.5.2013.
Isän ja tyttären taidetta.
http://www.kulttuurihaitari.fi
Ajankohtaista
 

VUODEN TEEMA 2014
Miehen mieli

Lue lisää

Miehen mieli - kokemuksia väkivaltaa käyttäneiden miesten maailmasta
Referaatti (PDF)

Boyhood-elokuva
Kooste (PDF)