KIRJALLISUUS

Fedor Dostojevskin Karamazovin veljekset – romaanin keskiössä ovat Karamazovin erilaisia aatemaailmoja edustavat veljekset Dmitri, Ivan ja Aleksei sekä heidän isänsä Fedor. Se on kertomus hurskaudesta ja kyynisyydestä, elämänjanosta ja hillittömyydestä, aatteista ja ristiriidoista ja niiden seurauksena tapahtuneesta rikoksesta.

Teatteriohjaaja Kristian Smeds toteuttaa pitkäaikaisen haaveensa ja tuo näyttämölle Dostojevskin Karamazovin veljekset. Teos toteutetaan kiinteässä yhteistyössä Tallinnan Von Krahl teatterin kanssa. Projektin osatuottajina toimivat Turun Kaupunginteatteri sekä Euroopan vuoden 2011 kulttuuripääkaupungit Turku ja Tallinna.
http://fi.wikipedia.org

Hellevi Arjavan kirja ”Swanin tytöt” on nostalginen kuvaus ajasta, jolloin Anni Swan ja hänen sisarensa olivat nuoria. Anni Swan kirjoitti useita lasten- ja nuortenkirjoja, toimitti lapsille tarkoitettuja lehtiä ja toimi suomentajana. Anni Swania pidetään suomalaisen tyttökirjallisuuden luojana. Hellevi Arjava on kirjailija Anni Swanin ja professori Otto Mannisen pojantytär.
http://www.tammi.fi

Pia Kaulion ja Hanna Svennevigin kirja "Sisaruus - Rakkautta, vihaa, kateutta" kuvaa sisaruussuhdetta, joka on elämänmittainen ja yleensä ihmisen pisin ihmissuhde. Sitä ei voi sanoa irti, vaikka joskus haluaisikin. Lapsuudessa sisarukset harjoittelevat yhdessä elämän ja ihmissuhteiden tärkeitä taitoja. Kirjan teemoina ovat mm. kilpailu, roolit perheessä, minäkäsitys, kateus, viha, itsetuho, syyllisyys, pelko, kiintymys ja rakkaus. Kirja sisältää runsaasti esimerkkejä ja haastatteluja.
http://www.minervakustannus.fi

Elisabeth Schönbeckin kirja "Vanhin nuorin vai katraan keskeltä" käsittelee paikkaa sisarussarjassa. Teoksessa tarkastellaan sisarusaseman vaikutuksia ratkaisuihimme ja tarjotaan välineitä itseymmärrykseen - mitä paikka sisarussarjassa on merkinnyt esimerkiksi ammatinvalinnalle, puolison tai harrastusten valinnalle? Paitsi itseä myös ympärillä olevia ihmisiä voi kirjan luettuaan katsoa aivan uusin silmin. Lapsena meihin kohdistetut odotukset näyttävät ohjaavan monella tapaa elämäämme. Pikkusisko etsii puolisokseen usein isoveljen. Esikoiset hakeutuvat johtotehtäviin tai jatkavat vanhempiensa työtä, kun taas kuopusten tie vie ammatteihin, joissa he saavat olla esillä. Keskimmäiset tottuvat perheessä sovittelemaan, ja samaa he jatkavat kodin ulkopuolella. Myös ainoiden lasten erityinen asema näkyy myöhemmässä elämässä.
http://www.kirjapaja.fi

Elina Hirvosen esikoisromaanissa "Että hän muistaisi saman" päähenkilön Annan suhde sairastuvaan veljeensä Joonaan kulkee läpi kertomuksen. Anna haluaa viettää päivän kirjan kanssa mutta joutuukin tapaamaan veljeään mielisairaalaan. Teos kuvaa, miten ihmiset kantavat mukanaan edellisten sukupolvien kokemuksia, miten herkästi ihmisen mieli särkyy ja miten mahdotonta on kantaa toisen ihmisen kärsimystä.
http://www.avain.net

Astrid Lindgrenin kirja "Veljeni Leijonamieli" on henkeäsalpaava saturomaani hyvän ja pahan taistelusta, rakkaudesta, kuolemasta ja pelon voittamisesta.
http://wsoy.fi

Annamari Marttisen kirja "Veljeni vartija" on kertomus sisaruudesta, vahvasta yhteydestä ja sen katkeamisesta. Se on kertomus sisaresta, jota ajaa halu selvittää veljen elämän ongelmat ja veljestä, jonka elämässä ei tunnu olevan mitään hyvää. Marttisen romaanissa sukelletaan nykypäivästä 1970-luvun suureen huumeaaltoon, joka rantautui myös romaanin tapahtumapaikan kaltaisiin pikkukaupunkeihin.
http://www.tammi.fi

TEATTERI

Aleksis Kiven "Seitsemän veljestä"
Kalle Holmbergin Turun kaupunginteatterille ohjaama sovitus Aleksis Kiven Seitsemästä veljeksestä oli 1970-luvun suuria teatteritapauksia. Seitsemän veljestä sai ensi-iltansa vuonna 1972. Esityksen olennainen elementti olivat Kaj Chydeniuksen säveltämät laulut, joista monet ovat jatkaneet elämäänsä levytettyinä versioina. Holmbergin mukaan Seitsemän veljestä on "kertomus yhteiskuntaa vastaan kapinoivista yksilöistä ja yhteiskunnan taktiikasta ja keinoista käsitellä heitä".
http://yle.fi/elavaarkisto

Jouko Turkka ohjasi vuonna 1989 TV2:lle uudenlaisen elokuvasovituksen Aleksis Kiven romaaniklassikosta. 12-osainen sarja herätti suurta kohua. Turkan sovitus oli vahvasti elokuvallinen: mukana oli pitkiä jaksoja, joissa dialogin korvasivat ilmeet, eleet ja voimakkaat lähikuvat.
http://yle.fi/elavaarkisto

Anton Tšehovin "Kolme sisarta"
Anton Tšehovin nelinäytöksinen näytelmä vuodelta 1901. Se kuvaa kolmen noin 20-vuotiaan sisaren elämää pikkukaupungissa. Sisarukset kaihoavat paluuta lapsuuden myyttiseen suurkaupunkiin Moskovaan.
http://db3.oph.fi

ELOKUVA

Mika Kaurismäen elokuva Veljekset on satiiri perheestä, jonka jäsenet kokoontuvat yhteen vuosien jälkeen. Perheen isä täyttää 70 vuotta, mikä antaa aiheen yhteiseen juhlaan. Juhla kokoaa yhteen Paavon aikuiset pojat, joilla kaikilla on eri äiti. Mika Kaurismäen elokuvallinen tutkielma suomalaisesta miehestä on saanut inspiraationsa Dostojevskin Karamazovin veljeksistä.
http://www.skenet.fi

Marxin veljekset olivat yhdysvaltalainen koomikkoveljesryhmä, jotka nousivat kuuluisuuteen monissa klassikoiksi nousseissa elokuvissa. Veljesten yhteinen tunnusmerkki oli mistään piittaamaton anarkismi. He pilkkasivat sovinnaisia käyttäytymistapoja olemalla täysin piittaamatta niistä. Veljekset olivat kaikki lahjakkaita muusikoita, ja esiintyivät säännöllisesti Vaudeville-näyttämöllä jo alle 20-vuotiaina, ensin lauluyhtyeenä ja myöhemmin koomikkoina.
http://fi.wikipedia.org

Neil Hardwickin kirjoittama ja ohjaama komediasarja "Sisko ja sen veli" esitettiin YLE TV2:lla vuonna 1986. Sarja kertoo Tuijasta ja Immusta, 30-vuotiaista sisaruksista, jotka eivät ole saaneet kunnon otetta elämäänsä. Tuija työskentelee bingoemäntänä ja Immu on ollut kymmenen vuotta kirjoilla yliopistossa. Isän kuolema ajaa Tuijan ja Immun etsimään elämäänsä uutta sisältöä.
http://www.yle.fi/elavaarkisto

Margarethe von Trottan elokuva "Sisarukset" (Die Bleierne Zeit, Länsi-Saksa, 1981) kertoo kahdesta siskoksesta, Julianesta ja Mariannesta. Saksalaiseen pappisperheeseen syntyneet sisarukset ovat eläneet nuoruutensa 1950-luvun tiukassa ilmapiirissä. Voimakastahtoinen Juliane ajautuu helposti ristiriitoihin, mutta sävyisä Marianne taipuu konservatiivisen perheen vaatimuksiin. Aikuisiässä sisarusten keskinäinen kilpailu kasvaa. Molemmilla on palava halu korjata yhteiskunnallisia epäkohtia, mutta tiensä he valitsevat eri tavoin. Juliane liittyy naisliikkeeseen ja työskentelee toimittajana radikaalissa sanomalehdessä. Marianne ei näe muuta mahdollisuutta muuttaa maailmaa kuin liittyä väkivaltaiseen terroristijärjestöön Punaiseen armeijakuntaan. Vuosia myöhemmin kuuluisa terroristi Marianne vangitaan, ja vankilassa vierailevasta Julianesta tulee Mariannen ainoa linkki ulkomaailmaan. Ratkeavatko vuosia vaietut asiat, ja millaiseksi sisarusten suhde muodostuu?

Elokuva perustuu osin tositapahtumiin. Marianne muistuttaa Punaisen armeijakunnan eli Baader-Meinhof-ryhmän johtohahmoa Gudrun Enssliniä, jonka sisar oli toimittaja. Myös Ensslinin isä oli pappi.
http://teema.yle.fi/ohjelmat

MUSIIKKI

Harmony Sisters oli 1930-luvun puolivälissä Kotkassa perustettu lauluyhtye, jonka muodostivat kolme sisarusta.
http://fi.wikipedia.org
Ajankohtaista
 

VUODEN TEEMA 2014
Miehen mieli

Lue lisää

Miehen mieli - kokemuksia väkivaltaa käyttäneiden miesten maailmasta
Referaatti (PDF)

Boyhood-elokuva
Kooste (PDF)