VARHAISESTA VUOROVAIKUTUKSESTA

Vauvan syntymä on äidille ja isälle suurimpia muutoksia mitä aikuinen elämässään kokee. Keskeisin ja tärkein psykologinen prosessi on äidin ja vauvan sekä isän ja vauvan välisen suhteen kehittyminen ja perheen kolmenkeskisen vuorovaikutuksen löytyminen. Tavallisesti spontaani, riittävän hyvä vanhemmuus herää jo raskauden aikana ja kehittyy vauvaan tutustumisen ja yhdessä elämisen myötä. Nykytietämyksen mukaan vauvat ovat jo syntymästään saakka vuorovaikutukseen virittyneitä ja kykeneviä luomaan suhdetta äitiin, isään ja sisaruksiin. Vaikka varhainen vuorovaikutus on monikollista, pysyvää, läsnäolevaa ja reagoivaa äitiä ja isää tarvitaan.

Varhainen vuorovaikutus on arkista ja konkreettista vauvan kanssa yhdessä olemista: syöttämistä, nukuttamista, rauhoittamista, vaipan vaihtoa ja pesuja, rasvaamista, hiuksien harjaamista ja leikkiä osin tavallisten hoitotoimien sisään rakentuneena. Arkinen vuorovaikutus on kuitenkin lähemmin tarkasteltuna varsin monivivahteista ja tapahtumarikasta, vastavuoroisuus on siinä läsnä alusta alkaen. Vauva kuuntelee mielellään äidin ja isän ääntä, siksi vauvalle puhuminen on tärkeää alusta alkaen, tiedetään, että jo sikiövauva tunnistaa vanhemman ja kodin äänet. Vauva katselee mielellään, hänelle äidin ja isän kasvot ovat mieluisinta katseltavaa. Katsekontakti on läpi elämän vahvin vuorovaikutuksellinen aktivoiva elementti. Kosketus ja syli tuovat vauvalle, niin kuin elämässä myöhemminkin, rauhoittavia merkityksiä.

Ulkoisten toimintojen tason lisäksi sisäinen tunnekokemusten ja mielikuvien taso on vuorovaikutuksessa keskeistä. Vauva tarvitsee sensitiivisen vanhemman, joka havaitsee hänen tarpeensa, tulkitsee niitä ja vastaa oikealla ajoituksella tarpeisiin. Oleellista on vanhemman kyky soinnuttaa omaa käyttäytymistään, äänensävyään, katsettaan ja liikkeitään vauvan ilmaisuun ja kyky ymmärtää vauvan käyttäytymisen takana olevia näkymättömiä tunteita ja tarkoituksia. Näistä jatkuvista ja toistuvista riittävän sensitiivisistä vuorovaikutuskokemuksista rakentuu kiintymyssuhde vanhemman ja lapsen välille. Kiintymyssuhteen laadulla näyttää olevan ratkaiseva merkitys lapsen hyvinvoinnin ja tasapainoisen kasvun, jopa aivojen kehittymisen, kannalta. Varhaiset kiintymyssuhteet rakentavat pohjaa ihmisen myöhemmillekin lähi- ihmissuhteille.

Lue lisää aiheesta psykologi Irmeli Kinnusen haastattelusta.

TIETOKIRJALLISUUTTA

Brodén, Margareta: Raskausajan mahdollisuudet. Therapeia-säätiö. 2006.
Puhutteleva kirja kaikille, jotka työskentelevät vauvaa odottavien perheiden kanssa. Raskausaika on tärkeä vaihe, jossa on mahdollisuus muutokseen ja suhteiden kehittymiseen. Kuvataan myös tapoja auttaa vanhempia ottamaan vastaan vauvansa ja työstämään omaa vanhemmuuttaan.

Gerhardt, Sue: Rakkaus ratkaisee. Varhaisen vuorovaikutuksen merkitys aivojen kehittymiselle. Edita 2007.
Kuvaa varhaisen vuorovaikutuksen merkitystä koko ihmisen elämälle. Soveltuu sekä vanhemmille että ammattihenkilöille.

Niemelä, Pirkko & Siltala, Pirkko & Tamminen Tuula (toim): Äidin ja vauvan varhainen vuorovaikutus. WSOY. 2003.
Suomalaisten asiantuntijoiden kirjoittama teos, jossa käsitellään kattavasti varhaisen vuorovaikutuksen merkitystä, tutkimusta ja hoitoa.

Sinkkonen, Jari: Yhdessä isän kanssa. WSOY.1998.
Isän merkitys.

Ajankohtaista
 

VUODEN TEEMA 2014
Miehen mieli

Lue lisää

Miehen mieli - kokemuksia väkivaltaa käyttäneiden miesten maailmasta
Referaatti (PDF)

Boyhood-elokuva
Kooste (PDF)