Kirjallisuus
"Vuonna 2003 Finlandia-palkinnon saaneessa Punaisessa erokirjassa fiktiivinen romaanihenkilö Pirkko Saisio etsii minuuttaan muistin syövereistä." (Esa Mäkinen HS 4.11.2006)
Sarjan ensimmäisessä osassa Pienin yhteinen jaettava (1998) "isän äkillinen kuolema sysää keski-ikäisen tyttären muistot liikkeelle, ja lapsuuden maisema saa uuden, merkillisen värin, kun pieni tyttö on yksin selvittelemässä mielen eri kerroksiin pölyttynyttä tarinaa."
Toinen osa Vastavalo (2000) on "mielen ja menneisyyden mosaiikki."

Elokuva
Kiti Luostarisen elokuva Sanokaa mitä näitte (1992) on "tutkimusretki muistin ja unohduksen salaperäiseen maailmaan".
Lue lisää elokuvasta

Ingmar Bergmanin elokuva Mansikkapaikka (1957) kertoo "arvokkaaseen ikään yltäneenprofessori Isak Borgin matkasta autollaan kohti Lundin kaupunkia, jossa hänet on määrä nimittää kunniatohtoriksi. Idyllisen ruotsalaisen maalaismaiseman lipuessa ohi Isak vaipuu muistoihinsa eläen uudelleen rakkaiden - ja karvaidenkin - muistojen helminauhan täynnä niin mansikkapaikkoja kuin virhearvioitakin pitkän elämänsä varrelta.

Teatteri
Sofi Oksasen esikoisnäytelmä Puhdistus (ensi-ilta Kansallisteatterissa 7.2.2007) kertoo Viron naiskohtaloista juuri itsenäistyneessä maassa vuonna 1992. Näytelmän päähenkilöinä ovat 70-80-vuotias nainen (Tea Ista) ja nuorempi nainen (Leena Pöysti) ja molemmat ovat joutuneet kokemaan seksuaalisen väkivallan poliittisena painostuskeinona.

Valokuva
Tässä kaksi mielenkiintoista linkkiä valokuvien pariin:
Miina Savolainen: Maailman ihanin tyttö
Isyys-valokuvanäyttely

Eija Ranta 2007
Ajankohtaista
 

VUODEN TEEMA 2014
Miehen mieli

Lue lisää

Miehen mieli - kokemuksia väkivaltaa käyttäneiden miesten maailmasta
Referaatti (PDF)

Boyhood-elokuva
Kooste (PDF)