Kannanotto Lapsi- ja perhepalvelujen valtakunnalliseen muutosohjelmaan (LAPE)

Hallituksen kärkihanke Lapsi- ja perhepalvelujen valtakunnallinen muutosohjelma (LAPE) käynnistyi 11.1.2016

Tavoitteena ovat nykyistä lapsi- ja perhelähtöisemmät, vaikuttavammat, kustannustehokkaammat ja paremmin yhteen sovitetut palvelut. Lapsen etu ja vanhemmuuden tuki ovat ensisijaisia. Peruspalveluja vahvistetaan ja siirretään painopistettä ehkäiseviin palveluihin ja varhaiseen tukeen. Näin voidaan vähentää lasten huostaanottoja ja laitoshoitoa ja hillitä kustannusten nousua. Hankesuunnitelman luonnokseen pyydettiin kannanottoja.

Terveydenhuollon psykologit ry:n kannanotto 5.2.2016

Terveydenhuollon psykologit ry:ssä keskusteltiin kärkihankkeen periaatteesta ”painopisteen siirto ehkäiseviin ja varhaisen tuen palveluihin korjaavista palveluista”. Ehkäisevän toiminnan painottaminen ei saa johtaa siihen, että vaikeisiin häiriöihin ja ongelmiin tarvittava hoito viivästyy tai sitä ei ole lainkaan. Matalan kynnyksen toiminta on hyvin kannatettavaa, mutta palvelutarpeen arviointiin tulee kiinnittää erityistä huomiota ja huolehtia arvioinnin tarvitsemista resursseista. Matala kynnys tarkoittaa myös saatavilla oloa, mikä vaatii aikaresursseja. Sote-uudistuksessa huolestuttaa palveluiden katoaminen kauas lasten ja nuorten elinpiiristä, johonkin ”alueelle”. Toivomme, että huomiota kiinnitetään erityisesti lähipalvelujen laatuun.

Kouluissa puhutaan nykyisin yhteisöllisen työn painottamisesta ja yksilötyö tulee vasta toissijaisena. Tällä hetkellä kuitenkin koulupsykologin ja kouluterveydenhoitajan aikataulu täyttyy suurelta osin yksilötapaamisista. Yhteisötyöhön jää vähän aikaa ja moniammatillisuus ja toimijoiden vuorovaikutus jää suorituspainekiireen jalkoihin.

Työterveyslaitoksella tehdään parhaillaan työn ja perhe-elämän haasteista ansiokasta tutkimus- ja hanketyötä, jonka tuloksia ja käytännön suosituksia toivomme tässä kärkihankkeessa otettavan huomioon.