Kannanotto hankkeeseen Kehitetään ikäihmisten kotihoitoa ja vahvistetaan kaikenikäisten omaishoitoa

Hallituksen kärkihanke Kehitetään ikäihmisten kotihoitoa ja vahvistetaan kaikenikäisten omaishoitoa

Mahdollisimman terveen ja toimintakykyisen ikääntymisen turvaaminen on tärkeimpiä varautumistoimia ikääntyvässä Suomessa. Hyvän vanhuuden turvaaminen edellyttää rakenteiden muuttamista, sillä nykyisillä rakenteilla ja palveluilla ei voida vastata tulevaisuuden tarpeisiin. Palveluista halutaan asiakaslähtöisiä ja kustannusvaikuttavia. Palvelut kohdennetaan iäkkäiden toimintakyvyn ja palvelutarpeen mukaan ja sovitetaan yhteen. Kotiin annettavat palvelut ovat ensisijaisia. Niitä kehitetään, jotta kotona asuminen on mahdollista. Toimintakykyä ja tervettä ikääntymistä lisäävät palvelut sekä monialainen kuntoutus ovat nykyistä huomattavasti kiinteämpi osa kotiin tuotavien palveluiden kokonaisuutta.

Omais- ja perhehoitoa uudistetaan niin, että ne tukevat omais- ja perhehoitajien hyvinvointia. Uudistus parantaa asiakkaiden ja hoitajien yhdenvertaisuutta ja monipuolistuvat palvelut vastaavat erilaisten perheiden tarpeisiin. Uudistuksen toimenpiteet lisäävät omais- ja perhehoidon houkuttelevuutta ja helpottavat työikäisten omaishoidon ja työssäkäynnin yhteen sovittamista. Perhehoito vakiintuu osaksi palvelurakennetta ja monipuolistaa palveluvalikoimaa.

Hankesuunnitelmaan pyydettiin kannanottoja.

Terveydenhuollon psykologit ry:n kannanotto 16.3.2016

Terveydenhuollon psykologit ry tuo esiin omaishoitoon liittyviä seikkoja, joihin toivomme kiinnitettävän enemmän huomiota. Terveydenhuoltohenkilöstön tulee antaa aktiivisesti tietoa omaishoidosta potilaalle ja läheisille. Omaishoito tulee ottaa puheeksi, jos hoitotehtävät vähitellen näyttävät siirtyvän omaisen vastuulle. Palvelutarveselvitys tulee tehdä ja se tulee tarkistaa nopeasti olosuhteiden muuttuessa. Erittäin kannatettavaa on omaishoitajavalmennus. Lisäksi omaishoitajan oikeus eläketurvaan ja tapaturmavakuutukseen on tärkeää. Vapaapäivät ovat omaishoitajan jaksamisen edellytys. Niiden mahdollistamiseksi tulee kehittää vaihtoehtoisia sijaistamisen malleja, erityisesti kodissa tapahtuvaan sijaistukseen. Omaishoitajien terveystarkastuksissa tulee kiinnittää erityistä huomiota psyykkiseen kuormitukseen. Työelämän toimijoita, sekä työnantajia että työntekijöitä, tulee informoida omaishoidon säännöksistä sekä työelämän tarjoamista joustoista. Joustoilla voidaan mahdollistaa omaishoitajana toimiminen ja vähentää elämäntilanteen kuormittavuutta.